PASSEPARTOUT LITERARI: OCELLS AMB MORAL (UNA RECOMANACIÓ DE MARINA VARO)

To_Kill_A_Mockingbird2

D’entre tots els llibres que deixen marca en una persona, To kill a mockingbird és un d’aquells que considero necessari llegir en algun moment a la vida. Amb la seva narració impecable, Harper Lee ens porta aquesta historia sobre l’instint del bé i el mal, que no sempre va lligat a la justícia. El llibre està escrit de manera que presenciem situacions adultes des dels ulls d’una nena de nou anys. Encara que l’Scout és la protagonista que narra els esdeveniments, el personatge predilecte i mereixedor de reconeixement com a model a seguir és el seu pare, Atticus Finch. La seva moral i manera de veure la vida provoca en el lector una reacció respecte a creences i diferents aspectes del pensament.

El tema més prevalent en la novel·la es la moral de la naturalesa humana, plantejant la pregunta de si les persones son essencialment bones o malvades. La impossibilitat de simplificar aquestes qualitats de manera binaria es el que ensenya Atticus als seus fills. El llibre està ple de lliçons sobre empatia i perspectiva. L’educació també està molt present, ja que els protagonistes son nens que cap al final del llibre hauran perdut una part de la seva innocència. La doble ensenyança que reben es de vegades contradictòria: mentre a l’escola s’ensenya  des de la perspectiva d’una jerarquia i normes socials racistes, Atticus vol que els seus fills aprenguin a ser persones amb criteri i compassió. Una de les mítiques frases de l’Scout cap al final de llibre deixa ben clar que ho ha aconseguit: Mientras regresaba a casa, pensé que Jem y yo llegaríamos a mayores, pero que ya no podíamos aprender muchas más cosas, excepto, posiblemente, álgebra.

De totes les temàtiques que cobreix To kill a mockingbird, política inclosa, la més remarcable queda clara: és una història sobre innocents que son destruïts per la maldat. Es per això que Harper Lee utilitzà el simbolisme de l’ocell per al títol. Tal com ens diuen a la novel·la, matar a un rossinyol és pecat, ja que només es dediquen a plaure’ns amb el seu cant. La novel·la està plena de rossinyols, com ara l’Scout, el Jem, Tom Robinson o el més important, Boo Radley.

To kill a mockingbird és una història commovedora i influenciadora en la seva simplicitat. La seva lectura et retorna a la infància, quan et qüestionaves tot el que t’envoltava des d’una perspectiva encara incorrupta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s